„Klubrádió
Reggeli gyors

A hét kérdése: Kötelezővé kell-e tenni az oltásokat?

15/08/2021 15:10

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Ezen a héten azt a kérdést tettük fel vendégeinknek, hogy "milyen korlátozó intézkedések vonatkozzanak az oltatlanokra, ha egyáltalán, és mi az, amit még jogszerűen meg lehet tenni?"

2021. augusztus 09. Reggeli gyors - részlet 21.08.09. Bárándy Péter
06:59
00:00

Olyan helyzetben, amikor az élethez való alapjog részeként az egészségünkhöz való jog kerül veszélybe, elfogadható lenne, ha kötelezővé teszik a koronavírus elleni védőoltást Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter szerint. Hozzátette, nem ördögtől való dologról van szó, hiszen az alkotmány, esetünkben az Alaptörvény az élethez való jogot alapjognak tekinti, ennek megfelelően az egészséghez való jogot is védi.

2021. augusztus 10. Reggeli gyors - részlet 21.08.10. Bakó Bea
10:08
00:00

Bakó Bea, az Azonnali.hu társ-főszerkesztője szerint mindenkinek, aki fél a betegségtől, megvolt a lehetősége beoltatni magát, így nem érti, hogy miért kell "cseszegetni" a többieket. E ponton Dési János műsorvezető felvetette, hogy a nyájimmunitáshoz nem elegendő a a lakosság alig több mint felének beoltása.

2021. augusztus 11. Reggeli gyors - részlet 21.08.11. Takács Ádám
06:13
00:00

Bárándy és Bakó véleményéhez képest némileg konszolidált véleményt fogalmaz meg Takács Ádám, a TASZ jogásza, aki szerint a védőoltások kötelezővé tétele nagyon súlyos beavatkozás lenne a kormány részéről az emberek önrendelkezési jogába, ezért mindenképp célszerűbb enyhébb intézkedéseket bevezetni, a nyájimmunitás elérése érdekében. Ezt a kormnány "bíztatással", megfelelő, hiteles tájékoztatással tudja megtenni. Ehhez kapcsolódik a védettségi igazolvány, amely bizonyos előnyöket ad a beoltottaknak.

2021. augusztus 12. Reggeli gyors - részlet 21.08.12. Falus Ferenc
08:25
00:00
Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos úgy látja, hogy járványügyi korlátozások, maszkviselés nélkül nem valószínű, hogy könnyen megszabadulhatunk a koronavírustól. "Ha a világon négy hétig mindenki folyamatosan viselné a maszkot, megszabadulhatnánk a vírustól" – mondta, hozzátéve, ennek nyilván nagyon kicsi az esélye. Azonban a maszkviselést továbbra is javasolja minden helyen, ahol sok ember tartósan jelen van. "Ez pillanatnyilag fontosabb az oltás felvételénél is." Megjegyezte azonban, hogy az utóbbi pár napban nem érte el a tízezret azok száma, akik felvették az első oltásukat. És az új variánsok az oltottakra is veszélyt jelentenek, mint ahogy az látható a járványügyileg előnyös helyzetben lévő országok (például Izrael) esetében is.

A beszélgetéseket az egyes lejátszókra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2021.08.09., hétfő – 08.12., csütörtök 7:35