„Klubrádió
Reggeli gyors

A fideszes Matthias Corvinus Collegium szovjet típusú, és gazdagabb mint Oxford

26/01/2023 08:28

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A New York Times szerint a legnagyobb zsidó vezető ma nem Jeruzsálemben, hanem Kijevben található. Ismét Magyarországon rendezik meg az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciát, de egyes amerikai konzervatívok óvatossága intenek Orbánnal kapcsolatban. Netanjahu annak az illiberális demokráciának a mentén mozog, amelynek a magyar Orbán Viktor és a brazil Jair Bolsonaro is a bajnoka. Nemzetközi lapszemle.

2023. január 26. Lapszemle 20230126/KárpátiJános
05:31
00:00

Májusban is megrendezik Magyarországon az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciát (CPAC), európai konzervatívok bevonásával. A tudósítás szerint "a jobboldali populista magyar kormány, amely jelentős mértékben elszigetelődött Európában, így keres szövetségeseket a hozzá hasonlóan gondolkodó mozgalmak között".

A Mathias Corvinus Collegium évnyitó ünnepsége
 
Orbán-MCC
 
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) évnyitóján az újbudai Flamenco Hotelben 2021. szeptember 9-én. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

A szervezők a május negyedikén és ötödikén, „Együtt erősek vagyunk” mottóval tartandó találkozóra Orbán Viktort kérték fel vezérszónoknak. A találkozón a nemzeti erők egyesítésére, szerintük a liberálisok rémálmára kívánnak összpontosítani. Az AP szerint az amerikai jobboldal és Orbán autokratikus kormánya közötti alakuló szövetség miatt néhány amerikai kommentátor az amerikai konzervatívokat az antidemokratikus taktikák feltételezett felkarolásának a veszélyeire figyelmeztette. Orbán ellenreakciót váltott ki az Európai Unióból azzal, hogy ellenőrzése alá vonta a magyar médiát és a demokratikus intézményeket, úgymond az illiberális demokrácia jegyében – olvasható a cikkben.

Az EU milliárdokat tart vissza, és csak akkor szabadítja fel ezeket a támogatásokat, ha korrupcióellenes és jogállamisági reformokat valósítanak meg. Ugyanakkor Orbánnak vannak csodálói is az amerikai jobboldalon, a bevándorlással szemben és az LMBTQ-ügyekben tanúsított keménysége, a liberális pluralizmus elvetése miatt – írja a hírügynökség.

Zelenszkij a nemzeti túlélésért folyó, elkeseredett háború közepette kampányt indít azért, hogy a simliseket kiszorítsa a kormányból, miközben Netanjahu, saját hivatali székéért vívott, elkeseredett küzdelmében azért harcol, hogy a simlisek a helyükön maradjanak. Ezt a kontrasztot ábrázolja Bret Stephens, a New York Times véleményrovatának kolumnistája.

A cikk címe is meglehetősen sajátos: Két zsidó vezető története. Stephens szerint a legnagyobb zsidó vezető ma nem Jeruzsálemben, hanem Kijevben található: Kijevben eltávolították hivatalából a korrupcióval gyanúsított infrastrukturális miniszterhelyettest, eközben Jeruzsálemben az történt, hogy a Legfelső Bíróság elrendelte az adócsalás miatt elítélt Arije Deri felmentését az egészségügyi és a belügyi tárca vezetése alól, aminek Netanjahu mélységes szomorúsággal eleget tett ugyan, de jelezte, hogy tovább kíván küzdeni Deri kormánytagságáért, és esetleg megteheti őt váltótárs-miniszterelnöknek.

A New York Times kommentátora felhívja a figyelmet arra: Netanjahu a leadott szavazatok kevesebb mint 50 százalékával megszerzett négyfős parlamenti többségét arra akarja felhasználni, hogy radikálisan átalakítsa az igazságszolgáltatást, és lehetővé tegye a legfelső bírósági ítéletek megváltoztatását egyszerű parlamenti többséggel. Ez különösen fontos kérdés Izraelben, hiszen az országnak nincs írott alkotmánya, amely kimondaná a hatalmi ágak elválasztását, így a bírói függetlenségnek kiemelkedő szerepe van a jogvédelemben. Netanjahu – írja Bret Stephens – annak az illiberális demokráciának a mentén mozog, amelynek a magyar Orbán Viktor és a brazil Jair Bolsonaro is a bajnoka.

A Matthias Corvinus Collegium (MCC) elnevezésű, Fidesz-közeli "tehetséggondozó" gazdagabb, mint az oxfordi egyetem – írja a Haaretz, annak apropóján, hogy az MCC tegnap kezdődött médiakonferenciájának egyik külföldi résztvevője Jair Netanjahu, az izraeli miniszterelnök fia.

A Haaretz szerint az MCC, bár nem nyilvános egyetem, hatalmas értékben kapott készpénzt, részvényeket, ingatlant a magyar államtól. A kormány állítása szerint – olvasható a cikkben - az egyetemeknek a Fideszhez kötődő emberek által irányított alapítványokba történt kiszervezése a pénzügyi függetlenség és a versenyképesség erősítését célozza, valójában azonban arra irányul, hogy növelje a kormány befolyását a felsőoktatásban és tudományban.

A lap Pető Andrea történésszel készített interjút, aki elmondta: az MCC a tudatosan elnyomorított közoktatási rendszertől elvett pénzből egyebek közt arra törekszik, hogy diákjaival elsajátíttassa az illiberalizmus nyelvezetét. Működését éppen olyan ideológiai zártság és kegyetlenség jellemzi, mint ami a Szovjetunióban a moszkvai Marx-Engels-Lenin Intézetnél volt tapasztalható. Néhány izraeli is van az MCC hallgatói között. Pető Andrea szerint hamarosan Izraelben is az fog történni, ami Magyarországon már megtörtént, ideértve a legfelső bíróság korlátok közé szorítását. A magyar gyakorlatot a történész szerint egyfajta tesztvezetésnek lehet tekinteni.