„Klubrádió
Hetes Stúdió

A Fidesz új EP-koalíciós terveitől a keresztbe fordult Ever Givenig

3/04/2021 14:02

| Szerző: Klubrádió/szg

Lesz-e radikális jobboldali koalíció az Európai Parlamentben, össze tudja-e hozni a Fidesz Salviniékat a lengyel kormánypárttal? Mit mutat meg a Szuezi-csatornán keresztbe fordult Ever Given szállítóhajó esete? Mi lesz a Szabolcs utcai hajléktalankórházzal? A WHO Vuhanban vizsgálódott. A többi között ezek voltak a Hetes Stúdió témái.

2021. április 03. Hetes Stúdió (2021. április 03., szombat 15:00)
107:46
00:00
Műsorvezetők: Hardy Mihály, Dési János, Szénási Sándor, Neuman Gábor Szerkesztők: Bálint Judit, Bálint Judit, Herskovits Eszter

Megszületik-e a „lázadók internacionáléja”, avagy kevésbé romantikusan az európai radikális jobboldali erők, a Matteo Salvini vezette Liga, a lengyel Jog és Igazságosság Pártja, és a magyar Fidesz koalíciója az Európai Parlament egy új frakciójában? A hármak a héten Budapesten tárgyaltak. Mire jutottak? Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt kérdeztük.

Orbán Viktor találkozója Matteo Salvinivel és Mateusz Morawi
 
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén. A találkozó napirendjén a Liga, a Mateusz Morawiecki vezette Jog és Igazságosság (PiS) és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepelt. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A Szuezi-csatornát elzáró gigantikus hajó, az Ever Given valóságos vérrögként dugaszolta el a világkereskedelmet, amelynek szállítási láncai közismerten sérülékenyek a just-in-time termelési rendszer miatt. Nincs készletezés, az egyre nagyobb hajók akkor viszik a nyersanyagot és az alkatrészeket, amikor éppen kell. A baleset és a járvány megmutatta: ez nem jó út. Tomka Béla egyetemi tanárral beszélgettünk.

A járványra tekintettel június 30-ig a helyén maradhat a Szabolcs utcai hajléktalankórház; a kormány rögtön május 1-je után irodaházzá akarta alakítani a főváros által bérelt épületet. A főpolgármesteri hivatal azt szeretné, ha a költözés nem lenne teljes, vagy a kormány másik épületet adna. Válasz a javaslatra még nincs. Józsa Márta összefoglalója.

A WHO kutatócsoportja nem kevés ellenállást legyőzve három hétig vizsgálódhatott Vuhanban és környékén, ahol a járvány kitört, és négy feltételezést fogalmazott meg. Korábban az terjedt el, hogy a WHO kizárja a laboratóriumból kiszökött vírus teóriáját, de erről sok nyugati kormány gondolja azt, hogy Peking nyomására tette. Tény, hogy mióta az amerikaiak nem fizetnek be a WHO-ba, ott megnőtt a kínai befolyás. Csernyánszky Judit összefoglalója.

A műsor második órájában szokás szerint megbeszéltük a hét legfontosabb eseményeit, ezúttal Horváth Zoltán, Kárpáti János és Bolgár György részvételével.

Az adást meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hetes Stúdió
2021. április 03., szombat 15:00
Műsorvezető: Szénási Sándor