„Klubrádió
Reggeli gyors

A Fidesz sokáig profitált az ellenzék megosztottságából

21/05/2021 07:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Arra, hogy most az egységes fellépés mellett döntöttek a magyar ellenzéki pártok, a magyarországi demokrácia hanyatlása miatti növekvő aggodalom vette rá őket – írja a Politico. A lap portrésorozatban foglalkozott az egyes miniszterelnök-jelöltekkel.

2021. május 21. Reggeli gyors / részlet, Kárpáti János lapszemléje (21.05.21.)
05:31
00:00

A Politico című amerikai hírportál európai kiadása áttekintést közöl az Orbán Viktor legyőzésére összefogó ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjeiről, akik az őszre tervezett előválasztáson kívánnak megmérkőzni egymással. Bevezetőben a cikk emlékeztet arra, hogy a Fidesz sokáig profitált az ellenzék megosztottságából. Arra, hogy most az egységes fellépés mellett döntöttek, a Politico szerint a magyarországi demokrácia hanyatlása miatti növekvő aggodalom vette rá őket.

Fotók: MTI
 

A miniportrésorozatot Karácsony Gergellyel nyitják, hivatkozva arra, hogy László Róbert, a Political Capital elemzője szerint Budapest főpolgármesterét tekintik a legesélyesebb pályázónak. Politikai pályafutását a zöld irányzatot meghirdető LMP-ben kezdte, jelenleg a Párbeszéd Magyarországért elnevezésű kicsiny liberális csoport társelnöke – helyezi el Karácsonyt a palettán a Politico, hozzátéve, hogy élvezi a szocialisták támogatását is. A Fidesz jelöltje ellen a 2019-es budapesti főpolgármesteri választáson aratott győzelme csapást jelentett Orbánra, de az már kihívásnak bizonyulhat, hogy megismételheti-e ezt a teljesítményt országos szinten is – írja a portál az esélyekről. Megjegyzi, hogy Karácsony a vidékieknek szóló gesztussal a hétvégén Nyírtasson jelentette be indulását, és hirdette meg „Magyarország újraegyesítését”. Fő üzenete, hogy a leggazdagabb magyarok helyett „a 99 százalékra” kíván összpontosítani – „nem helikopterrel jöttem”, mondta Nyírtasson -, és ezen a néven indított mozgalmat is. A Politico szerint az még nem világos, hogy ha őt választják meg az ellenzék közös jelöltjévé, akkor képes lesz-e hatásosan megszólítani a bizonytalan választókat.

Jakab Pétert, a Jobbik elnökét a legnépszerűbb ellenzéki vezetőként mutatja be az amerikai portál, utalva a Medián áprilisi és a Závecz Research azt megelőző felmérésére. Pártjáról azt írja, hogy az az elmúlt években kísérletet tett a szélsőjobboldalról a centrumba történő átvonulásra. Jakab, aki eredetileg tanár, egy Auschwitzban meggyilkolt magyar zsidó dédunokájaként a Jobbik új arcát jelenti. Maga párt azonban továbbra is küzd azzal a kérdéssel, hogy teljesen el tudta-e temetni idegengyűlölő múltját – fogalmaz az amerikai portál. A 40 éves Jakab a Politico szerint jól ki tudta alakítani magáról azt a képet, hogy ő a nagyvároson kívül élőket megszólító  átlagember. Az értékelés megjegyzi azonban: a kétfordulósra tervezett ellenzéki előválasztási rendszerben nem biztos, hogy elég, ha valaki a jelöltek közül a legnépszerűbb. A három legjobban szereplő pályázó jut a második fordulóba, és ott sok múlik majd azon, hogy a liberális és a baloldali szavazók, akik nem hívei a Jobbiknak, kire adják a voksukat. Magán a parlamenti választáson azonban Jakabnak előnye lehet, és feltételezhető, hogy ő inkább képes meggyőzni több százezer bizonytalan, apolitikus szavazót, mint Karácsony – ismerteti a portál László Róbert politológus véleményét.

Dobrev Kláráról, aki az Európai Szocialisták és Demokraták Haladó Szövetsége elnevezésű európai parlamenti frakcióhoz tartozó Demokratikus Koalíció színeiben az EP egyik alelnöke, azt írja a Politico, hogy ő a liberális szavazók között a legnépszerűbb jelölt. Ha megválasztanák, ő lenne Magyarország első női miniszterelnöke. Már az 1990-es években bekapcsolódott a magyar politikába, illetve közigazgatásba. Férje, Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, pártjának vezetője. Miközben népszerű a liberálisok körében, megosztó személynek számít, és a Politico megfogalmazása szerint „küzdelmes lenne számára”, hogy megnyerje a bizonytalanokat és az Orbánból kiábrándultakat.

Fekete-Győr Andrást, a Momentum 32 éves vezetőjét „az esélytelen fiatalként” minősíti a Politico. Pártja az Európai Parlamentben az Újítsuk meg Európát elnevezésű frakcióhoz tartozik, amely alapvetően liberális beállítottságú. Maga Fekete-Győr a fiatal, centrista szavazókat szólítja meg, ám az nem egyértelmű, hogy tudja-e bővíteni támogatói bázisát – írja a portál, és hozzáteszi, hogy a Momentum elnökét a miniszterelnök-jelöltségre pályázók között a lista végén jegyzik. Idézi viszont Szél Bernadett független országgyűlési képviselőt, aki szövetségre lépett a Momentummal, és aki szerint a mozgalom és személyesen Fekete-Győr András hatalmas érdemeket szerzett a fiatalok mozgósításában és aktivizálásában. „Az apátia legyőzése elengedhetetlen a változáshoz” – mondja Szél Bernadett.

Végül Márki-Zay Péterről, Hódmezővásárhely polgármesteréről, a konzervatív beállítottságú, hétgyermekes apáról azt írja a Politico, hogy ő a mezőnyben a jobboldali kívülálló. Országos figyelmet 2018-ban keltett, amikor az időközi választáson legyőzte a Fidesz politikusát. Ereje a portál szerint éppenséggel outsider mivoltában lehet, valamint abban a képességében, hogy megnyerhet bizonyos jobboldali szavazókat. Pillanatnyilag azonban nem valószínű, hogy jól szerepelne az előválasztáson – vélekedik a Politico.

Nagyjából így látja tehát az ellenzéki kormányfőjelölteket a Brüsszelben szerkesztett amerikai médiaintézmény. Kárpáti Jánost hallották, köszönöm a figyelmüket.