„Klubrádió
Kovátsműhely

A felvilágosodás és a fesztiválok hazája

25/01/2022 12:21

| Szerző: Klubrádió

Múlt vasárnap 17 órakor újabb daltörténettel jelentkezett a Kovátsműhely: az énekes-műsorvezető, Kováts Kriszta először ismét egy skót népdalt énekelt el Victor Máté újrahangszerelésében és Fábri Péter magyar szövegével, majd előbb Ludassy Mária filozófussal beszélgetett a skót felvilágosodásról, utána pedig Oszkó-Jakab Natáliát faggatta az edinburgh-i és egyéb fesztiválokról.

2022. január 23. Kovátsműhely (2022. január 23., vasárnap 17:00)
51:49
00:00
Műsorvezetők: Kováts Kriszta Szerkesztők: Pályi Márk
A tengeren túl jár a kedves – énekelte a Kovátsműhely legutóbbi adásának elején Kováts Kriszta a My Bonnie című híres régi skót népdal magyarított szövegét; az adás ennek megfelelően Skócia témája köré szerveződött, mégpedig elsősorban is a skót felvilágosodás gondolkodói köré, akik – nem utolsósorban Ludassy Mária, a műsor vendége szerint is – talán a legnagyobb hozzájárulást adták skót részről az európai kultúrához. Ludassy szerint a skót felvilágosodás jellegzetessége és fő hozadéka, hogy más nemzetek nacionalista jellegű felvilágosodásával szemben ők az Angliával való szövetség, a különböző népek és kultúrák együttélésének gondolatát népszerűsítették, amivel az egész későbbi európai civilizációs normák egyik alapját is megalkották. Adam Smith, David Hume vagy épp Robert Burns felismerték a korabeli angol kulturális áramlatok előnyösségét a saját országuk számára is, és már azt részesítették előnyben a hajdani skót klánok revansvágya és a múltba visszanyúló gyökerű autonomista törekvések ellenében. Azóta talán épp most került a legszorongatóbb csapádba Skócia, hisz az Egyesült Királyság kilépésével az Európai Unióból szándékukon kívül ők is az Unión kívül rekedtek.

Oszkó-Jakab Natália és Kováts Kriszta. Fotó: Klubrádió

Az adás közepén a Beatles feldolgozásában is elhangzott az ismert dal, ezt a brit beatzenekar még nagyon korán, az indulása idejében játszotta.

A zene után pedig Oszkó-Jakab Natália fesztiválszervezőt látta vendégül a stúdióban Kováts Kriszta, akivel mindenekelőtt az adás apropóján, az edinburgh-i fesztiválról beszélgettek: a világ leghatalmasabb fesztiválján egy hónap leforgása alatt tucatszámra várják a látogatókat programok ezrei. Oszkó-Jakab némi kitekintésként általánosságban is beszélt a fesztiválokról, például arról, hogy elvben az minősül fesztiválnak, ha az adott helyszínen legalább három napig és több programot tartanak, sokan azonban már ennél kisebb rendezvényeket is annak neveznek. Végül pedig szót ejtett saját jelenlegi munkájáról, a Művészetek Völgye jellegzetes szervezési feladatairól is.

A beszélgetések az itt olvasható részleteken kívül még számos más érdekességet tartalmaztak, ezért aki kíváncsi a témára és a vendégek gondolataira, kattintson a fenti hangsáv lejátszás gombjára és hallgassa meg az egész adást!

Most vasárnap pedig tartsanak újra velünk: délután 5-től egy újabb daltörténettel jelentkezik a Kovátsműhely, benne Kováts Krisztával és vendégeivel. Kováts Kriszta Ping-pong című dalának eléneklése után először Zwickl Dániel asztaliteniszezővel beszélget majd a sportágról, utána pedig Nyáry Krisztián irodalomtörténészt kérdezi a ping-pong megjelenéséről az írók életében és az irodalomban. Tartsanak velünk most vasárnap is, vagy hallgassák meg az adást az archívumban vagy podcastként is!

Kovátsműhely
2022. január 23. vasárnap 17:00
Műsorvezető: Kováts Kriszta