„Klubrádió
Esti gyors

"A Diákváros egy négyzetméterrel sem lehet kisebb"

5/05/2021 23:42

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint Fudan Egyetem és a Diákváros megvalósításáért egy „100 százalékban állami tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság” felelős. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke úgy véli, hogy a határozat zavaros, de a főváros és a kerület nem egyezik bele abba, hogy Fudan egyetem miatt a Diákváros egy négyzetméterrel is kisebb legyen.

2021. május 05. Esti gyors - részlet 21.05.05. Balogh Samu
06:19
00:00

A kormány megkerülné az önkormányzati telkek problémáját, és csak állami telkeken épülne meg a kínai Fudan egyetem budapesti kampusza a kedden közzétett kormányhatározat értelmében. A nemrég megjelent Magyar Közlöny szerint a kormány a „Budapesti Diákváros megvalósításával összefüggő intézkedések” alfejezet részeként kimondta, hogy a Fudan Egyetem és a Diákváros megvalósításáért egy „100 százalékban állami tulajdonú zártkörűen működő részvénytársaság” felelős, ennek útján kell létrehozni a projekteket – írja a Telex.

Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke a Klubrádiónak elmondta, hogy nem teljesen egyértelmű, mely területekről van szó, mert a Diákváros túlnyomórészt a IX. kerület tulajdonában álló területeken helyezkedne el. Szerinte a kormány zavarosan fogalmaz a Fudan és a Diákváros ügyében. Nem lehet eldönteni, hogy az egyetemet és a Diákvárost egynek tekinti, vagy két különböző beruházásként értékeli. Hozzátette, ragaszkodnak hozzá, hogy a Diákváros egy négyzetméterrel sem lehet kisebb az eddig tervezettnél. Azzal pedig, hogy a kormány a saját tulajdonában lévő területekre vinné át a projekteket, ki akarja kerülni az önkormányzatokat.

Számára nem meglepő, hogy a lakosság nagy hányada nem támogatja a kínai egyetem tervét. Azonban megérti azt is, hogy a kerület és nem a főváros feladata az ügyben helyi népszavazást indítani.

 
Budapest Diákváros Fotó: Facebook
 

A teljes beszélgetést a  fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Balogh Samuval
2021.05.05., szerda 18:33
Riporter: Szénási Sándor