„Klubrádió
Reggeli gyors

A diagnózis jó, a gyógymód rossz

12/12/2019 10:26

| Szerző: Klubrádió

A legelesettebbek maradhatnak orvosi ellátás nélkül. Az állam háttérbe vonul, az orvosra, gyógyszerészre, meg a betegre bízza, hogy küzdjenek meg egymással.

 

2019. december 12. Reggeli gyors - részlet 19.12.12.
07:52
00:00

Alapesetben az ember TB-járulékát a munkahelye fizeti be. Gyermekek, diákok, álláskeresők, nyugdíjasok után az állam vállalja a kötelezettséget. Aki egyik kategóriába sem tartozik, az gondoskodhat saját magáról, havi 7500, jövőre 7710 forint befizetésével. Három hónapos elmaradás után -ami könnyen előfordulhat egy munkanélkülinél, vagy olyan fiatalnál, aki iskola után még nem tudott elhelyezkedni, vagy háztartásbeli- egy mozdulattal törlik az illető TAJ-számát. Amennyiben ez megtörténik, akkor helyben, a rendelőben ki kell fizetnie az ellátás piaci árát. A fentieket tartalmazó törvényt tegnap fogadták el és fél év múlva lép életbe.

Komáromi Zoltán háziorvos, a DK egészségpolitikusa a Reggeli gyorsban modnta el, hogy mi ezzel a baj. Magát az ötletet, ha úgy tetszik diagnózist ő is jónak tartja. Az egészségügyi ellátásért valakinek fizetnie kell, ám az új szabályozás éppen a lényeget nem rendezi, azt hogy ez a fizetés miként történjék. Az állam elegánsan háttérbe vonul, és az orvos-beteg, gyógyszerész-beteg találkozáskor jön elő a probléma.

Amikor egy beteg TAJ-számát ellenőrzik, a nyilvántartási rendszer adhat zöld lámpát, amikor minden rendben van, adhat pirosat, amikor például tartozás mutatkozik, ilyenkor a beteget el lehet látni, majd a társadalombiztosítás valakin behajtja az összeget. És jelezhet a rendszer barna színnel (ez eddig azt jelentette, hogy egy elhunyt TAJ-számáról van szó), amikor nem lehet ellátni az illetőt. Még gyógyszert sem lehet neki felírni, mert nincs milyen számra. Az életmentő beavatkozást természetesen ilyenkor is végre kell hajtani, csakhogy a jogszabályban az életmentés másképp van meghatározva, mint aminek a beteg a szükségét érzi. Kirobbanhat tehát a vita.

Újabb probléma, hogy a TB nyilvántartási rendszerében vannak hibák, mindkét irányba adhat rossz jelzést, az is előfordult, hogy valaki évek óta külföldön élt és dolgozott, uniós biztosítása volt, a TB-nél mégis volt élő TAJ-száma. Komáromi Zoltán minden nap lát olyan pácienst, akinél tartozást jelez a számítógép.

Szóval az új törvény gyors életbe léptetése számos konfliktust fok okozni, rengeteg időt vesz el az orvostól, mert arra persze nagyon kevés praxisban van pénz, hogy az ellenőrzésre külön adminisztrátort vegyenek fel.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila.

Reggeli gyors
2019.12.12. 06:00
Műsorvezető: Lampé Ágnes