„Klubrádió
Esti gyors

A csok sem állítja meg a népességfogyást

12/07/2019 15:27

| Szerző: Klubrádió

Annyira lecsökkent a szülőképes korú nők száma, hogy a szakértő szerint a csok és a babaváró is csak enyhe emelkedést hozhat a születésszámban. A legrosszabb forgatókönyv szerint 6, a legjobb esetben 9 millióan leszünk ötven év múlva.

2019. július 11. Esti gyors / részlet, Kapitány Balázs, KSH (19.07.11.)
06:42
00:00

A népesedési világnap július 11-én van, ebből az alkalomból kérdeztük Kapitány Balázs demográfust, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársát. Azt mondta: új fenyegető adatok nincsenek, az elmúlt években ugyanúgy folytatódott a népességfogyás, mint előtte, trendforduló se pozitív, se negatív irányba nem volt megfigyelhető.

Arra a kérdésre, hogy a babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) nagyon szép lehet, ha nem diszkriminatív, de mire lesz elég, azt mondta: ha lesz hatásuk ezeknek az intézkedéseknek, akkor leghamarabb egy-két év múlva, 2021 elején jelenhet meg a születésszámban.

 
Óriásplakát a babaváró támogatásról a híres mémes párral
 


Jelezte: 2010-et követően a születésszámban nem, de a gyermekvállalási kedvben volt növekedés, ez 2016-ig tartott, akkor viszont meghaladta a szülőképes kort egy nagyobb generáció, a második Rattkó-gyerekek. Most már évről évre jelentősen csökken a kivándorlás és egyéb problémák nélkül is a szülőképes korú nők száma. Szerinte ez a csökkenés olyan jelentős, hogy az említett intézkedések csak nagyon enyhe emelkedést hozhatnak.

Három forgatókönyvet mutattak be arról, mi várható 50 év múlva Magyarországon; nemzetközi eljárásrend, hogy több hipotézist dolgoznak ki. A legjobb esetben minden, a népességszámot befolyásoló tényezőnél pozitív változattal számolnak, termékenység-növekedés lesz, javul a várható élettartam és migrációs plusz is kialakul, tehát többen vándorolnak be az országba, mint ki - így 9 millió körül lenne a népesség. Az alacsony változat szerint stagnál a várható élettartam, a termékenység, és folytatódik az elvándorlás, így lennénk 6 millióan 2070-ben. Amit kvázi legvalószínűbbnek vesznek, az alapváltozat 7,7 milliós népességet vetít előre.

A beszélgetést a cikk elején, a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg!

Esti gyors 
2019. július 11., csütörtök 18:30
Műsorvezető: Szénási Sándor