„Klubrádió
Útszélen

A belorusz tüntetők az év hősei

12/12/2020 08:11

| Szerző: Klubrádió/szg

A belorusz tüntetők lettek az év hősei – elnyomás elleni harcukért ők kapták az idei Szaharov-díjat az Emberi Jogok Napján. Magyarországon a homoszexuálisok mindössze hat százaléka mer segítséget kérni, ha gyűlölet-bűncselekmény áldozata lesz – ezt a két fontos témát jártuk körül az Útszélen legutóbbi adásában.

2020. december 10. Útszélen (2020. december 10., csütörtök 15:00)
44:23
00:00
Műsorvezetők: Józsa Márta Szerkesztők: Józsa Márta

A fehéroroszországi tüntetők lettek az év hősei – elnyomás elleni harcukért ők kapták az idei Szaharov-díjat az Emberi Jogok Napján. Ez a küzdelem mindenki számára fontos: ma Magyarországon a kisebbségek jogai egyre csorbulnak, az információkhoz és a tisztességes egészségügyi ellátáshoz való jog sérelme kivétel nélkül mindannyiunkat érint. 

 
Tömegtüntetés Minszkben választási csalás miatt Alekszandr Lukasenko elnök ellen 2020. augusztus 16-án (fotó: Homoatrox/Wikimedia Commons). A megmozdulások azóta is tartanak Belaruszban, a hatósági brutalitás ellenére.
 

Magyarországon a homoszexuálisok mindössze hat százaléka mer segítséget kérni, ha gyűlölet-bűncselekmény áldozata lesz. Holott közérdek, hogy ne csak a bűnügyek, hanem valamennyi jogsértés tisztességes elbírálás alá essen és többnyire ez el is érhető. Ne felejtsük el, hogy ha a bíróságokon, vagy az Alkotmánybíróságon sokszor nem is, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán lehet számítani méltányos ítéletre.

 
Amikor a kormánymédia élteti egy szélsőjobboldali futballszurkolói csoport homofób akcióját (kép: Facebook)
 

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Homoatrox/Wikimedia Commons

Útszélen
2020. december 10., csütörtök 15:00
Műsorvezető: Józsa Márta